Scoil: Ballylar (uimhir rolla 10444)

Baile Láir, Co. Dhún na nGall
Aodh A. Mac Congáile

Ar an leathanach seo

1. Tá sé ráite go bhfuil póta óra i bhfolach ins an Pholl Dhearg i gCnoc na Duirthinne. Deirtear gurb iad na Lochlannaigh a d'fhág annsin é. Rinneadh iarracht am amháin leis an leac a bhí air mar chumhdach a thógáil acht níor éirigh leis. Rinne Michéal Mac Cafartaigh iarracht an t-ór a fhágháil acht cha dtiocfadh leis. Nuair a thóg sé an chéad leac fuair sé tuagh úr faoithe. Tá pioctúirí de stampaí ar an leic agus is é sin an dóigh a bhfuil fhios ag na daoine go bhfuil ór faoi.Rinne cúpla duine eile iarracht é a fhágáil fosta acht nuair a thóg siad an chéad leac líon an poll suas le h-uisge agus b'éigin dobhtha stad annsin. Chuaigh ceathrar dearbhráthair de shliocht Uí Cheallacháin suas oidhche amháin leis an ór a thógáil. Nuair a bhí siad ag dul síos comhgarach dó'n ór thoisigh na spádaí ghá mbualadh ins an bhéal agus thoisigh na preacháin ghá mbualadh ins an cheann agus na crainn fosta agus b'éigin dobhtha stad agus pilleadh na bhaile. Tháinig madadh mór dubh ar dhaoine eile a chuaigh annsin agus ní leigfeadh sé dobhtha dul i n-aice leis an ór. Duine ar bith a rinne iarracht an t-ór a fhágháil níor éirigh leis.
    Síle Ní Chealláchain