Scoil: St Garvan's, Rathmullen

Ráth Maoláin, Co. Dhún na nGall
Séamus P. Mac Eiteagáin

Ar an leathanach seo

1. Cille-Colmain an t-ainm atá ar mó cheanntar. Tá sé i bparóiste Cille-Garbháin. Tá cúig toighthe ann. Tá sclátaí ar triúr aca agus tuighe ar an bheirt eile. Tá ná toighthe uilig ar fhód an bhealaigh mhóir.
    Tá Gaedhilg ag cuid dé ná daoine agus Bearla ag cuid aca. Tá scór gó léith daoine ann idir mór agus beag. Tá daoine deas dóigheamhail ann. Tá sean duine amháin ann acht níl Gaedhilg aice. Tá sgéaltaí aice.
    Tá talamh go measardha maith ann. Níl coill a bíth ann. Níl abhann ar bíth ann. Tá cnoc shuas os cionn an bhaile. Déirtear gó rabh naomh ann fadó darbh ainm Colman agus bhí Cill aige ann agus fuair sé an t-ainm Cille-Colmain uaidh.
    Killycolman, Co. Dhún na nGall
    Seosamh Ó Gallchobhair