Scoil: St Garvan's, Rathmullen

Ráth Maoláin, Co. Dhún na nGall
Séamus P. Mac Eiteagáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sagart ann san t-sean am darbh ainm an t-Áthair Domhnall Mac Liteagain. Bhí sé 'na chomhnuidhe síos i Gleann Bhárr. Bhí an sagart seo go maith.
    Bhí daoine 'na gcomhnuidhe i Ráth Mhaoláin agus bhí ingheam [?]aca. Ní rabh an nighean seo ábalta suibhal ariamh. Chualaidh na daoine fá dtaobh de an Sagart seo agus chuir siad cuireadh chuige teacht. Thainig an Sagart agus bhí an cailín 'na suidhe ar an urlár. Dubhairt an Sagart leis an cailín "Éirigh agus suibhal síos thig an chuan agus tabhair damh an mála atá síos annsin."
    D'éirigh an cailín agus
    Síle Ní Fhearradhaigh