Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    seanchus na ndaoine chuir fear do na Muireadhaigh(ní) é i draén ar mhallaí Dhruim Diomhain Íochtarach. Rinnead seo thuairm ar céad bliadhain o shoin.
    Aodh O'Duibhne O.S.
    Tearmon
    Leithbhearr

NÓTA
    o leathanach 101 go dtí 110
    Fuaireas é so ó na sean daoine.
  2. Fear agus a bhean a bhí na gcomhnuidhe ins na sléibhtí i bhfad ariamh o shoin. Cha rabh aca ach sean bhó amhain.
    D'imthigh an fear 'un aonaigh ag breacadh an lae leis an t-sean bhó. Ar an bhealach connaice as (?) dó go rabh sé ró luath. Cheangal sé an bhó do thoir dhroighin dhuibh. Shuidh sé. Dhearg a phíopa. Le sin baineadh mealladh as.
    Léim sídheóg anuas ar dhruim na bó. D'éirigh an fear. Bheir greim mhuineail ar an t-sídeóig, (?) Bhagair nach leigfeadh sé cead a cinn leithe go dtabhairfeadh sí croc Óir dhó. Ach mo bhagair fein ní rabh an buaidh leis go foill.
    "A dhuine na gcarad," arsa sise, "nach breagh an buideal é sin ar do chul."
    Leig seisean amach í. Dhearc thart. Chá rabh an buideal le fághail. Bhí an tsídheóg callte. Thoisigh seisean a chaoineadh. Bhí truaighe aici air. Chuir sí ceist air goide a bhí cearr.
    D'innis sé díthe, "Bhal," ar sise," mo
    Aodh Ó Duibhne