Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

Ar an leathanach seo

1. Tá sé suidhte ar an Dún, i bparoiste an Tearmoinn ar imeall an bhealaigh mhóir, ag taobh Tobar an Dúin. Tá stair arsa agus féimeamhail ag an chreig cheadna.
    Badh ar an chreig seo a chuirtí an coroin ar ríghte Thír Chonaill, ó aimsir Chonall Ghulbain; an chead Rí a cuireadh an coroin air sa Chondae, anus go dtí aimsir Aoidh Ruaidh O Domhnaill.
    Badh é Cathair Óg Ó Docharthaigh, rí Innis Eoin, an Rí deireannach a cuireadh an coróin ar (?) an Creag an Dúin.
    Tá sean Mhainistir suidhte ig Cill-mhic-nEanainn, a bhfuil trácht air sa sgéal atá ag baint leis an tÁrd Léíghtheór Ua Frighil.
    Badh é Abb na Mainistreach sin a chuireadh an Coróin ar Righte Thír Chonaill, o aimsir Cholmcille anuas.
    Chuireadh an tAbb slat saileóige chomh bán leis an tsneachta, i láimh an Riogh. Thionntóchadh an Rí thart an fíor mhullach na Creige, d'amharcódhadh ins na ceithre Áird agus é ag congbhailt greama ar an tslat bhán os coinne Clann Conaill.
    Annsin chuireadh an tAbb an coróin ar Rí Thír Chonaill.
    Aodh Ó Duibhne