Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

Ar an leathanach seo

1. D'fhág Colmcille Aol Ghartain ag na daoine le iad a shábhail ar dhóigheadh agus ar bháthadh. Thiocfadh le gach duine é a fhághailt o aimsir Colmcille anuas go dtí gur shocraidh na Planndóirí i nGartan.
    Goide do bharamhail a rinne fear do na planndóirí ach a theach a nighe le Aol Ghartain, le tréan ó Dúmas (?)
    Ar an bhomaite cailleadh Aol Ghartain. Chan fhuaireas arais é go dtí aimsir an tÁrd Leightheóra Ua Frighil.
    Chonnaic sé i nAisling, Ceó Dluth, agus Aol Ghartain le feiceáil fríd an Cheo.
    D'fhág sé Cluan Coillidh agus shiubhail leis, trasna an aithghiorra gur shroic sé Allt Dharach. Shuidh sé le na sgíthiste a dheanamh. Cha rabh sé i bhfad na shuidhe go bhfacas do an ceo ceadna, agus aol Ghartain in-a lár.
    D'éirigh sé agus trasna leis go Gleann "Armour" agus fuair sé ann annsin, Aol Ghartain.
    Thug sé míle áltughadh agus buidheachas do Dhia na Gloire go rabh Aol Ghartain le fághail arais.