Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bliadhain o shoin b'fheidir. Nílim cinnte, acht tá mé cinnte go bhfuil an sean teach ar na Fanaibh go foill in ar mhair sé nuair a rinne sé Tobar an Dúin. Sin Toigh Seán Ua Gallchobhair.
    Is minic a chuala me mo m'athair ag innse go dtearn sé an iomad a leigheas sul a dtearn sé Tobar an Dúin.
    Thainig sinn bean agus triúr páiste anuas as Conndae an Dúin, a chuala iomrádh air. Chaith siad bunadhas seachtmhain ar a mbealach. Shiubhail siad rith an Bhealaigh.
    Shroich siad na Fadadh, in ait a rabh an Árd Léightheór 'na chomhnuidhe ag a dheirbhsiur san am. Cuireadh fáillte rómpa agus d'innis an mhathair a sgéal brónach do'n tÁrd Léightheór.
    Slán ar Sábbhail, ba iongantach fen (?) an aicead a bhí ar na páíste, triur mac na baintrighe, no sgairt choiligh fa thrí a thiocfadh ar gach duine aca ar uair an mheadhon oidhche.
    Chuireadar triur gasú na luighe i leabaidh an tseomra agus d'fhan an tÁrd Léightheór aca. Ar uair an mheadhan oidhche d'éirigh an fear a ba sinne agus chuir as na trí
    Aodh Ó Duibhne
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)