Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

teine ann fhad is bhéadh sé i nÉirinn.
    Phill sé na bhaile annsin agus chuir suas leis an ordú a fuair sé. Chodluigh sé i gcomhnuidhe i mbóithigh no dtoighthe amuigh.
    Nuair a thiocfadh an bás ar a'n duine thiocfadh sé gan teachtaire gan cuireadh chuca. Ar an doigh sin chuir sé isetach seal fada ameasg na ndaoine.

Tobar an Dúin.
    Nuair a thosaigh sé a dheanamh Tobar a' Dúin ghuidhe sé Dia ma bhí sé da réir A thola, an Tobar a dheanamh annsin, É miorbhailte a thaisbeaint do.
    D'fhág sé an Roimh le déifre mór agus caide tharla ach gurbh fhág se a chroisin (bata) droighin 'na dhiaidh.
    Anois nuair a thoisigh sé ag deanamh an Tobair, thainig an croisín aníos chuige fríd an talamh, ag bun Chreag an Dúin. Bhíos aige anois gurbh é seo an aite a bhí leagtha amach ag Dia an tobar a bheith deanta.
    Chaith sé ocht lá dhéág annsin ag deanamh an Tobair. Nuair a chríochnuigh sé an obair dubhairt sé gurbh fhág sé an rud deanta a leigheasfadh gach aon duine a chuirfeadh a ndochas ann, acht an bás amhain.
    Aodh Ó Duibhne
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)