Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear aon uair amhain na chomhnuidhe i nGleann t-Suiligh dar b'ainm Conall. Mharbhuigh sé a athair agus a mhathair agus cha déanfadh sagart no brathair aon rud do.
    San am sin bhí naomh Colmcille ag cur suas mainistir beag i nGartán. Tá cuid de na sheasadh go foill.
    Leabhair Colm leis na fir a bhí ag obair aige, agus dubhairt sé leobhtha, "Seo Conall ag teacht agus tá a ciortha deunta aige."
    D'éist an naomh faoiside Chonaill agus nuair a bhí sé críochnuighthe chuir sé mar breitheamhnas aithrighe air. "Gan fanacht acht aon oidhche amhain i dteach loistín agus nach bhfuigheadh sé maitheamhnas go ndeunfadh eunacha an aeir neudreacha 'na bhósa."
    Siubhal Conall leis annsin ar feadh cupla bliadhain. Aon trathnóna amhain bhí sé i gcois na fairrge ait d'arbh ainm Baoighleach. Bhí sé tuirseach sáruighthe agus thuit se na
    AT0756A: The Self‑righteous Hermit
    Máire P. Ní hAelfeartaigh