Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    caoroigh ar chnoc na Mucaise agus chuaidh sé ar seachrán. Shiubhail sé leis gur thuit an oidhche air. Chonaic sé shollus agus tharraing sé air. D'fhosgail doras 'san t-sliabh agus cuaidh Magnus isteach. Nuair a d'amharc se da dtaobh de ní rabh aon rud le feiceail acht saighidiúrai ar dhruim chapaill, gunnaí agus claimheacha aca.
    Labhair an Taoiseach le Magnus agus d'fhiafruigh sé dho an rabh an lá ann.
    "Is fada go dtáraidh an lá fos," arsa Magnus.
    "Caithfidh tú geallamhaint damhsa" astsan taoiseach, "go gconbhochaidh tú rún fa'n oidhche seo go ceann lá agus bliadhain."
    Geallaim sin" arsa Ó Gallchobhair ag banaghadh an lae bhain Magnus an bhaile amach. D'iarr se air a deirbhsiuir innsint go rabh se 'san bhaile ar feadh na h-oidhche,
    Bhí Magnus tuirseach agus chuaidh sé a luighe.
    Thainig marcach an lá sin agus chuir sé ceist ar deirbhsiuir Magnus an rabh sé i m-thighthe as baile aréir. Dubhairt sise nach rabh se bealach ar bith.
    Is cosamhail go rabh leabhar t-árgóireacht ag marcach agus bhí cunntas ann da
    Máire P. Ní hAelfeartaigh