Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí sé ag dul thart ag Loch a's-Allt agus léim bó a bhí leis isteach san loch. Bhí sé sganruighe nuair a chonnaic sé an bó istoigh ins an loch.
    Ar shiubhail leis annsin agus casadh fear air a rabh capall leis. "Tabhair damh an capall sin tamall beag". arsa seisean, "Caidé tá tú ag dul a dheanamh leithe" arsan fear eile,
    "o tá", ars'a seisean, "Cheannuigh mé bo ar an aonach indiú agus nuair a bhí mé ag teacht thart ag an loch thuit sí isteach orm agus ní thig liom í a fhaghail amach.
    Níl tú ag dul isteach ar an chapall seo i ndiaidh na bó sin no tiocfaidh sí amach í fein," arsan fear eile. "Ní thiocfaidh" arsa seisean, "ta mise ag dul isteach" ach ins an deireadh thug sé an capall do agus isteach leis ar dhruim an chapaill. Ghreamuigh sé ar dhruim an chapaill go rabh sé amach giota maith san loch. Ach thug an capall léim agus thuit an fhear bocht isteach san uisge agus báigheadh é, ach thainig an bhó agus an chapall amach slán.
    1. am
    Mícheal O Ceanainn