Scoil: Tearmonn (uimhir rolla 14194)

An Tearmann, Co. Dhún na nGall
Aodh Ó Duibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear aon uair amhain ann darbh ainm Seán Crosach. Bhí rothaire aige igcomhnuidhe agus nuir a chasfaidh fear air a mbéadh airgead aige ní shileadh sé móran de'n fhear a sgaoileadh agus an t-airgead a thabhairt leis.
    Ach ní rabh sé go h-olc sin ar fad. Nuair a chasadh sé ar dhuine bhocht, bheirfeadh sé cuid do'n airgid do, ach congbhóchadh sé go leor do féin.
    Nuair a chualaidh sé go rabh an tóir ag teacht, thug sé leis an t-airgead amach go dtí gleann mór uaigneach atá amuigh sa "gap" atá ar taobh ó thuaidh de chnoc Srathgradhaidh. Rinne sé poll mór sa'n ghleann. Chuir sé an airgid síos in's an pholl agus sílim go bhfuil an tairgid annsin go fóill.
    Bheireadh ar Seán. Cuireadh 'un na phriosúin is. Thugadh go Leithbhearr is, agus rinne an dlígheadóir amach gur ceart is a chrothadh. Déirigh Seán agus chuir sé cheist, "an
    Mícheal Ó Ceanainn
    An Srath Greadaithe, Co. Dhún na nGall