Scoil: An Cúil (Coole)

Cool Upper, Co. Dhún na nGall
Proinnsias Ó Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. In Aimsir Cholm Cille bhí iasgairí ag iasgaireacht bradán ar Chuan na Maolruaidhe. Ins an ait sin ní raibh áit ar bith thart fa Chosta Tír Chonaill níos fearr fa choinne bradáin. Nuair a bhí na h-Iasgairí ag teacth 'na baile agus Mála mór bradán leo cé casadh ortha ach Colm Cille é fhéin. Chuir na h-iasgairí na bradáin i bhfolach no bhí fhios acu go mbéádh Colm Cille ag iarriadh ceann.
    Bheannuigh na h-Iasgairí do'n Fhear Naomhtha agus d'iarr Colm Cille bradán. Dubhairt na fir nach bhfuair siad a''n ceann. D'amharc Colm Cille ortha go géar agus seo an freagra a thug sé ortha:
    "Mura bhfuair sibh go bhfaghaidh sibh agus ma fuair sibh nar fhaghaib sibh"
    Ó'n lá sin amach níor beiredh ar oiread is bradán amháin ins an Mhaolruaidh.
    Tá an scéal seo imbéaluibh na ndaoiní i dTír Chonaill uilig go speisialta imeasg na ndaoiní a choinmhighainn(?) ar gach taobh de Chuan na Maolruaidhe.

Scéalaidhe:-
    Donnchadh Ó Dochartaigh