Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

agus bhí go leor sgádain le faghail 'na dhiaidh sin ar choastaí na h-Éireann.
    [Fuair mé an sgéal seo ó Phádraig Ua Gallchobhair, agus fuair seisean é ó Bhrian Ó Roidin a fuair bás 'san bhlian 1889]. (Doireaschlaidhe).
  2. Tá árd i nDoireaschlaidhe ar a dtabharfainn siadh Áit Shuidhe Fíonn agus seo é an tuige a tugadh an t-ainm sin air.
    I bhfad ó shoin in am na bhFian, sé an t-ainm a bhí ar an áit ó Ghleann an Aonaigh siar go Gleann Bheathach - Gleann Fada na Sealgáire. Ins an am sin, bhí carraigheacha a's 'ac a'n ainmhidhe mar sin go fáirsing ins an Ghleann seo, acht cha raibh a dhath ar an dá thaobh do Abhainn Charraigh acht toir mhóra. Bhí na Fian ag baint fúthsa ins an áit seo a dtabharfainn siad Carraig Áirt air anois. Bhíodh siad ag sealgaire ins an ghleann seo go minic. Theidheadh Fíonn é fhéín go bárr an áird seo agus nuair a chuirfeadh sé a ordóg in a bhéal, tcíodh sé ó'n Loch an Gleanna siar go Loch Bheathach na cuannaí i ndiaidh na gCarraigh. Sin é an tuige a bhfuil Ait Shuidhe Fíonn ar an ád sin go dtí an lá indiú.
    Bhí dhá bhráinnse do na Fiana ann a's bhí dárn' ach a'n lá acu le dhul a shealgaire. Bhí fear i gcionnus 'ach a'n bhráinnse. Bhí fear dar b'ainm Caoimhghin i gcionnus bráinnse amháin a'c (?)