Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go beo agus bhí sí ariamh. D'imthigh siad leobhtha ar chaoi ar bith a's ní raibh i bhfad go raibh siad ins an áit a d'fhág siad ar dtús. Bhí baramhail ag an fhear anois an ríogan a raibh siad ann. Léim siad de'n bheathach- é fhéin a's an bhean. Tharraing sé chuige í agus ghearr sé an Chrois Cheasta thart fa dtaoibh díobhtha. Ní raibh na sidheoga abalta theacht a gheomhair annsin ach shín fear aca fhad a's go bhfuair sé búille 'bhualadh ar an bhean san chluais. Fagadh í bodhar annsin agus gan chainnt.
    Thug an fear a bhaile chuid a mhathair í. Cheistinigh sise í acht beagan a bhí aici de mar bhí sí bodhar gan chainnt. D'fhiafruigh sí do na mhac cá h-áit a bhfuair sé i acht leis an reógan a cuireadh air, ní raibh cuimhne aige.
    Bhí sí aige ar feadh blaidhna agus i san dóig ar fagadh í. Bliadhain san oidhche ar tharla an rus ar tús bhí sé amuigh arís ag cuartughadh an bhéithigh. Chualaidh sé cainnt in dheas do agus seo é an cómhradh a chualaidh sé. "Bliadhain san oidhche anocht", arsa fear do na sidheóga "a ghoid an rogaire an bhean óg a pósadh ins na Rosaibh uainn." "'Seadh, go dearbhtha," arsa fear eile acu, "a's is béagan máith a rinne sí do leis an dóigh ar fhág muid ann í. "Tá sí mar sin," arsa duine eile acu, "agus dá mbeadh fhíos ag an rogaire is beag an rud a léasfadh í." "Caidé sin?" arsa duine eile acu. "Dá rachadh sé síos a's cuid de na planntaí atá 'san loch sin thíos
    AT0990*: A Merchant's Son Finds the Princess Wounded in a Coffin
    Pádraig Ua Gallchobhair