Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    máthair as baile ó’n mhaidín. Neansaí an t-ainm a bhí ar an ghirrsigh agus bhí luthghair uirthi an t-sean chailleach d’fheiceáil. Shuidh an tsean - bhean síos i gcois na teineadh agus thoisigh sí ag innse sgéaltach agus char stad sí go raibh an mheadhon - oidhche ann. “Anois” ar sise le Neansaí “taisbainfidh mé rud éiginteacht duit sul a dtéigh tú a’ luighe”. Bhí Neansaí bocht tuirseach go leór agus ba mhaith leí dul a chodladh ach níor leig an eagla dí cur suas do fanacht n-a suidhe tamall eile. “Tabhair domh báisín uisge agus an mhias bheag ádhmaid sin acá ar an driosúr” ars an tsean - chailleach. Thug Neansaí na rudaí dí agus chuir sí iasg beag ait a raibh trí cinn air isteach ins an bháisín. “Anois” ar sise “leigfimíd orainn gurab í an báisín an fhairrge, agus gurab é an cupán seo an bás”. Agus leis sin chuir sí an cupán nó an mhias bheag ádhmaid ag snámh ar an uisge sa bháisín. D’amharc Neansaí beag suas ar an tsean - chailligh anois agus chonnaic sí amharc iongantach gorgach n-a súile agus tháinic eagla mór ar an ghirrsigh. Shiubhail an chailleach thart ar an bháisín trí h-uaire agus í ag cainnt léi féin ar feadh an ama uilig agus annsin amach ar an doras léi. Chuaidh sí ag siubhal suas síos, anonn agus anall agus í ag uathairt le n-a lámha. Annsin sgáirt sí ar Neansaí agus ar sise.
    Máire Nic Eiteagáin
    Glenree, Co. Dhún na nGall