Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Annsin chuaidh siad suas casán fríd na sléíbhte agus casadh cuid phíobaire Cille Creinne ortha ag sean-droichead atá fá thuairim ceithre míle ó'n Gleann agus dhá mhíle ó Loch a' tSalainn agus ó'n lá sin go dtí an lá indiú níl ainm ar bith ar an droichead sin ach Droichead na bPiopaire.
    (Eilís Nic Eiteagáin, Gleann Ríogh)
  2. Bhí i bhfad ó shoin sean-chailleach i n-a comhnuidhe ar an bhaile seo. Dubhairt na sean daoine go dtáínic sí anall as Árdaí na h-Alban. Bhí gach duine maith dí i dtosach agus thug siad h go leór rudai dí. Ach d'éírigh sí dolba crosta agus ba gháthach dí gallach scadán d'iarraidh ar gach iasgaire síos ar an tráígh le h-éirghe gréine gach maidín agus bhagair sí mallacht na seacht bhfannuidhe ortha muna tugadh siad dí iad. Maidín amháín cruinnig na h-iasgairí uilig le chéile agus rinne siad amach nach dtabharfadh siad a dhath dí feasta. As go bráth léí annsin suas an sliabh a's cionn an trágha agus í ag mallachtaigh go h-árd.Sgíth nó stad cha deara sí go dtáínic sí isteach i mbóthán beag i lá an t-sléíbhe. Ní raibh a'n duine ins an bhóthán ach girrseach bheag nó bhí a
    Máire Nic Eiteagáin
    Glenree, Co. Dhún na nGall