Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go fóill. An méid d'óir a bhí ag teaghlach Evans do bhailigh siad é uilig isteach i gcroiceann searraigh agus do cheil siad é i bpoll mór idir dhá thobair atá 100 slat slighe óna chéile.
  2. (16) Sa bhlian 1810 bhí gabha darbh ainm Smith 'na chómhnuidhe i mBarr na Sráide cómhgarach do Carraig Airt. Rinne sé seo na pící do na saighdiúiríbh píce (na h-Éireannaig Aontuighthe) - deich 's dhá sgóir aca a d'fhág an áit seo le dhul i-n aghaidh na n-Araisteach faoi Logan. Chuir an bacla as seo an ruaig ortha agus bhí leobhtha na bhaile mar cearnairdhe (?) Droma mór na Araisteach. Conghbhuigheadh é i-n Átha Da Chóir ar feadh ceithre sgó blian.