School: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (roll number n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (continued from previous page)
    ban arais agus d'fhiafruigh sé dithe cad chuige a rabh a chuid bróg uirthi agus dubhairt sise "A! rud beag fuaicht a thainig isteach ar an doras agus chaith mé orm mo bhróga agus toisigh mé a shníomh ar mó thúirne, le mé fhéin a chongbhail té" "Caith díot do bhróga" arsa an gearran bán, "go bhfeicfidh mise caide atá ort." Chaith sí dithe a bróga, agus bhí fuil ar a glúnaibh. "Cuir do cheann ar an bhloc," arsa an gearran bán, agus chaith sé an ceann dithe. Annsin chaith sé í isteach sa'n t-seomra.
    (le críochnughadh ar an taoibh eile de'n chéad duilleoig eile)
  2. An fear a bhí in Ifreann.
    Chuaidh fear as an chompla seo go aonach an Chraoslaigh a cheannacht asail. Chonnaic sé nach dtiocfadh leis asal a fhághail gan púnta agus ní rabh a dhath leis acht púnta. Casadh fear do agus d’innis sé do gur cheart do a ghabhail go dtí an áit a rabh siad san ag faghail na n-asal ceathar ar phúnta i gCille Choinnigh.
    Lá thar na bhárach rinne sé réidh le h-imtheacht go h-Aonach Cille Choinnigh. Bhí sé i gCille Choinnigh an oidhche roimhe an aonach agus bhí sé tuirseach. Smaoitigh sé go n-ólfadh sé gloinne
    Aodh Mac Láithbheartaigh
    Dumhaigh, Co. Dhún na nGall