Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis an Ghoban t-Saor gur fhag sé ins an bhaile é. Annsin thug an bhean a mac do Mhaelmordha arais agus dimthigh an bheirt acu chun an bhaile. Char chuir siad buaidhreadh ar bith ar an Ghoban t-Saor ní ba mhó.
  2. Cathoireach Cábann.
    Bhí fear i bhfad ó shóin a dtugadh siad Cathaoireach Cábann air. Tháinig sé isteach oidhche amháin chúig bean agus d’fhiafruigh sé dé cáide an t-ainm a bhí air. Tá mo ainm faoi mo thóin agus mo shloinne fá mo mhuinéal “A Chathaoirigh Cabann” míle fáilte romhat. Dá mbéadh a dhath tairsing agam duit bhruithfinn dornán preataí duit. “A bhean chroidhe bruith thusa na preataí agus tairsing liom fhéin”.
    Nuair a chuaidh sé a ithe na preataí dubhairt bean a tóighe shíl mé go rabh tarrsing leat fhéin. A bhean chroidhe is maith an tairsing an t-ocras. Nuair a bhí sé ag gabhail a luighe chá rabh béarla ar bith aicí le é a chur a luighe Chuaidh sí amach fá choinne comharsanach mná le é a chur a luighe. Tháinig sí sin isteach agus labhair sí leis mar seo. “To bed, to bed a dhuine chóir”. Tá sé ‘na luighe anois agus níl oiread béarla ins an Mhálainn bhig, nó ins an Mhálainn mhóir agus chuirfeas na shuidhe á ar máidín amaras” arsa bean a toighe.
    Pádraig Ó Luadhóg
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall