Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus d’ith sé an chearc. Ar maidin nuair a d’eirigh siad d’fiafruigh an t-Éireannach do’n Albanach caidé’n briongloid a bhí aige areir. “Shíl mé go dtainig Aingeal anuas a’s na Flaithis agus go dtúg sé mé leis suas”. O” arsa an t-Éireannach “nuair a bhí tusa (shuas) ag imtheacht suas d’éirigh mise agus d’ith mé an cearc”.
  2. Scéal.
    An fear nar dhíol an cios.
    Bhí fear ann aon úair amhain agus ní rabh a dháth airgid aige leis an chios a dhíol agus b’éigean dó an [beidhidheach]? a thabhairt leis agus é a dhíol. Nuair a chuaidh sé giota fada thainig sé fhád le teach le taobh an chladaigh agus casadh dhá fhear dé agus d’iarr sé ortha a ghabhail isteach agus cluithche cardaí a imirt. Isteach leis agus dubhairt siadsan go gcongbhochadh siad an beithidheach dó go dtiocfadh sé amach.
    Isteach leis agus comh luach agus a chuaidh séisean isteach léig siadsan ar shiubhail an beithidheach. Tóisigh sé a imirt agus bhain sé gach cluithche agus bhí a chuid pocaí lán airgid. Cupla lá na dhiaidh sin fuair a mhuinntear rud éigintheacht cosamhail leis an fhear a d’imthigh ag an chladach agus thúg siad na bhaile é agus chuir siad é. B’éigean do’n bhean a ghabhail agus punt a fhaghail o’n t-sagart, fá choinne é a chur. Cupla lá na dhiaidh sin thainig an fear a d’imthigh agus nuair a chonnaic siad é druid siad an doras air mar gur shíl siad gur a thaidhbhse a bhí ann.
    Pádraig Ó Luadhóg
    Na Dúnaibh, Co. Dhún na nGall