Scoil: Rosguill & Doe Branch I.N.T.O. (uimhir rolla n/a)

Ros Goill, Co. Dhún na nGall
T. Mc Ginley

1. Roilig Mhiodhbhuidhe
    (Stiophan Mac Giolla Bhrighde)
    Ba teach pobail abhí ins an áir a bhfuil an roilig anois, agus seó an doigh an thogha na mánaigh an áit #ma gcuirfheadh siad suas é. Chuir siad ualach tro, iarrann ar aral, agus nuair a thuitfeadh an asal gan éirigh níos mó, dubhairt siad gur annsin a dheánfadh siad an teach pobail.
    Thuit an asal an chéad uair ag an mhaoil-ruaidh, agus cuirfeadh cloch 'na sheasamh ansin. Thuit sé an dara uair ag Clusin - tsealach, agus cuireadh suas suas cros ansnsin atá le feiceál go fóill: An tríomhadh uiar a thuit sé níor éirigh sé níos mó, agus is annseo a rinneadh an theach-pobail seo, shíos a chois na fairrge.
    Bhí clog as an teach-pobail seo, agus deitear go dtug na Sasanaigh as shiubhal é, agus go dtáinig sé féin arais. Fuair na h-Albanaigh annsin é, agus bhí sé thuas as an eaglais ghalldan i gCarraigh.Aire go cionn fada go leór.
    Níl fhios i gceart cé leag an teach-pobal, acht deir na sean-daoine gur in ain Chromail a leagadh é, mar bhí seisean ag baint an taobh
    Stiophan Mac Giolla Bhrighde