Scoil: Gortnabrade (uimhir rolla 15706)

Gort na Brád, Co. Dhún na nGall
Tadhg Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    acht bíonn na cailíní, na sean mhná, agus na sean daoine ag imirt fosda. Imrigheann siad ar son airgid, leathphighinn an duine thart. Fá Nodlaig bíonn siad ag imirt ar thurcach no ghé, agus cor uair ar pheire úr bróg no bfhéidir ar shean bhó. Cuiduigheann gach beirt le chéile, agus bíonn ochtmhar ag gach tábla. Nuair a bhaineas fear turcach no ghé, cuireann sé suas arais é le imirt, agus bíonn oidhche mhór eile aca annsin.

(III) Le cupla bliadhain anois bíonn na cearbhaigh ag imirt ar ticeadaí sa "Sweepstake." Nuair a tig an t-Earrach ní bhíonn imirt ar bith go dtigeadh na h-oidhcheannaí dorcha arais.
    Eóghan Ó Cholla
    Tír Lochán, Co. Dhún na nGall