Scoil: Gortnabrade (uimhir rolla 15706)

Gort na Brád, Co. Dhún na nGall
Tadhg Mac Pháidín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bíonn earraigh bheaga leo i mbocsaí agus i máláí agus ceannugiheann daoine iad le déírce a dhéanamh ortha. Níl dúil ar bith aca preataí a ghlacadh. Is féarr leo airgead na buideail. Díolann siad na budieail agus ólann siad an t-airgead. Ní iomchurann siad preataí nó mín mar ba ghnathach leo a dhéanamh.
    Ní bhíonn fáilte ag na daoine rompa ní bhíonn móran dúl aca iad a fheiceal ag teacht. Má fhághann siad lóistín ní fhanann siad ach oidhche amháín. Cor uair bíonn biadh leo fhéin fáhann siad biadh ins na toighthe. Bíonn cuid aca iongantach dána agus níl dúl aca imteacht gan rud inteacht a fhághail. Tá sean fhochal deir "nuair a thig bocht fhad go h-úrsain is mían
      1. daoine de réir aicme
    Turlach Ó Cafraigh