Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ortha gan a dhath eagla a bheith ortha nó go rabh sise annsin le iad a shábháil. Shiubhail siad go dtí go dtáinig siad fhad le caisleán [mór?] agus d'iarr an bhean ortha gabháil isteach agus thug sí béile bídh dóbhtha. Annsin thóg sí sparán lán de ór amach as comhra mór a bhí ann, agus thug sí dóbhtha é. Lá thar na bharach nuair a tháinig siad na bhaile bhí gach duine i na shuidhe annsin agus iad ag caoineadh.
    Bhí iongantas ortha nuair a chonnaic siad iad ag teacht isteach slán. Thug siad an t-ór dó na daoine a bhí istoigh agus thug siad míle buaidheachas dó nighean an Ríogh agus dó'n chailín a bhí léithe agus choinnigh nighean an Ríogh cuid de i dtaisce le cuimhneamh ar an bhean gheal a thug an t-ór sin díthe.
    Gráinne Ní Dhochartaigh
    Dumhaigh, Co. Dhún na nGall