Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Tomás Mac Fhionghaile

Ar an leathanach seo

1. Bhí na sean daoine ag rádh go rabh cuimhne acu Rí a bheith i na chomhnuidhe i gConndae na Gaillimhe darbh' ainm Ruaidhrí Ruadh mac Suibhne agus go rabh sé an mhaith dó na daoine a bhí faoi. Oidhche amháin d'iarr sé ar na daoine a theacht chuig féasta a bhí réidh aige fa na gcoinne. Tháinig siad agus i lár na h-oidhche rith siad amach as an fhíon agus chuir siad nighean an Ríogh agus cailín eile amach chun tobair fá choinne uisge le tuilleadh fíona a dhéanamh.
    Nuair a bhí siad ag cromadh síos fá - choinne an uisge chonnaic siad bean a rabh éadach geal uirthí agus thuit siad i laige leis an eagla. D'iarr an bhean