Scoil: Doire Chasáin (uimhir rolla 15239)

Doire Chasáin, Co. Dhún na nGall
Múinteoirí:
Tomás Mac Fhionghaile Brighid Ní Cheallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus Maghnus Mac Pháidín Dumhuigh, agus Sean Mac Ghiolla Ceara, bá lúre na fir a b’fhearr ag ramhaidheachta ins an Pharoiste seo uair amháin. Ba é Annton O Gallchobhair an spealadóir a b'fearr a bhí ins an Pharóiste seo nuair a bhí sé óg agus bhí sé ábalta dhá acra cóirce a bháint sa lá.
  2. Tháinig stoirm mhór ins an bhliadhain 1908 ar an 28adh lá de Eanair. Bhí an spéir iongantach dearg an mhaidin sin agus bhí fáinne beag ar an ghealach an oidhche sul na dtáinig an stoirm agus i dtráthaibh a deich a chlog thoisigh an ghaoth ag éirghe laidir. Níor cailleadh iasgairí ar bith as an áit seo an oidhche sin acht cuireadh isteach iad i bportaigh eile ácht an stoirm a ba mhó a bhfuil cuimhne ag na sean daoine air tháinig sé tuairim caoga agus cúig bliadhain ó shoin ba ar an a tháinig sé agus ba i mí