Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

fa'n tigh, agus Poill ionthú le gunnaibh a sgaoileadh amach friobhtha.

CILL MAC LUGHAIDH
    Sin bhaile talaimh comhgarach leis an Craosloch annseo. Is cinnte go rabh fear naomtha dar ainm Lughaidh na chomhnuidhe annseo san am fad ó, bfeidir go rabh mainistear beag aige, acht níl a gath faghtha ann anois acht sean-roiligh acht ní'l cuimhne ag daoine atá beo annseo anois cá h-am a rabh corp curtha ann, acht tá na sean uaighannaí a bheith le feicheal ann go fóil.

TOBHAIR MHAR AN EASA
    Tobair bheannuigh e seo i Mar an Easa comhgarach leis an Craosloc. Nuair a bhí Colm Cille ag dul go Torach tháinic sé comh fada le Mar an Easa trathnona amháin, agus bhí se tuirseach ocrach. Dubhairt se leis féin go gcaitfeadh sé an oidhche annsin agus rinne.
    Stad se go maidín comhgarach le tobar beag ag bun Earraige. Ar maidin nigh se e féin ins an tobair agus nuair a bhí sin deánta aige chuaidh sé síos ar a dhá ghlún i gcois an tobair agus dubhairt se a cuid uirrnighe, agus nuair a bhí seo deánta coisricthe sé an tobair agus o'n lá sin go dtí an lá indiu se tobar beannuighthe atá ann, agus deanann leir daoine cuairt ar an tobar seo achan bliadhain.
  2. Tá an áit seo míle amháin as an Craosloch, ar an bheallach mhor idir an Craosloch agus an Dúnfionnacaid. Tá sean roiligh annseo agus cuirtear corr corp ann go foil.
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)