Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

Ar an leathanach seo

1. 'San ceart-lair de Chorain Binn tá lag deas idir dhá chnoc. Ait uaigneach atá ann agus níl ins an lág sin acht teaglach amháin. Fa thuairm trí scór bhliadhain o soin bhí an gleann deas seo le fear dar ainm Séamus O Stráin. Bhí dhá mhac ag an fear seo - Domhnall agus Liam. Sé Domhnall an fear a ba shinne. Bheadh sé fa thuairm fice bliadhain de aois ag an am. Oibre maith a bhí ann agus bhí se i dtolamh ag briseadh suas talamh úr, agus ag deanamh cuibhreannaí úra agus bheadh a dhearbhrathar óg ag cuideadh leis.
    Bhí pairc maith amháin ann, acht bhí se a dtolamh faoi féir fhádh agus bhí Domhnall a chuímne air. Thainic se isteach trathnóna amháin nuair a bhí obair an laé deánta aige, agus shuidh siad uilig thart agus thoisigh siad ag cainnt fa dtaobh suid agus seo. Tá ainm ar gach cuibreann ag na daoine amuigh 'san tír, agus se Cuibreann an Chairn a bhí a acú ar an cuibhreann seo, atá me ag cainnte fa dtaob do cionnus go rabh chairn mór cloiche i gceart-lair an cuibhrinn seo.
    "An bhfuil fhios agat a athair caidé bhí me ag smaointeadh ar indiu? arsa Domhnall le na h-atair.
    "Bhal," níl fhios agam go díreach," ars' an t-athair.
    "Bhal," arsa Domhnall, "bhí me ag smaointeadh go treabhfeas (?) muid Cuibreann an Chairn an bliadhain seo. Sé bliadhanta anois ó bhí barr ar bith ann, agus tá mé cinnte go mbeadh arbhar maith ann an bliadhain seo cughainn,"
    Éamonn Mac Dhúrnáín
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)