Scoil: Druim na Rath (uimhir rolla 12428)

Droim na Rátha, Co. Dhún na nGall
Éamonn Mac Dhúrnáin

1. An bhfuil na Sidheóga ann ná nach bhfuil.
    Amuigh ins an Gaelteacht annseo creideann na daoine go bhfuil na sideóga na gcomhnuidhe ann achan carraig, beann, agus spinncí atá san áit. Is iontaighe na sgealtaí a innseas cuid de na daoine fa dtaob do na sideóga a bhfaca siad agus na rudaí a rinne na sidheoga ceadna. Bhí sean-fhear na chomhnuide comhgarach dúinn dar ainm Aodh Ó Straín agus bhí sgealta deasa aige fa dtaob do na sideóg. Fuair Aodh bás san bhliadhain 1917- sé sin fice bhliadhain ó shin agus seo scéal a d’innis sé damh lá amháin a bhí mé ag iasgaireacht leis.
    Bhí muid ag teacht a bhaile, bhí mise óg ach bhí Aodh go measadhra sean agus stifilte, agus nuair a tháinic muid comh fada le beann a bhí ag cois na farraige shiudh Aodh síos le na sgíte a dhéanamh agus toit chaiteamh, shuidh mise síos ag na thaobh. Chaith muid tamall gan focal a radh, acht nuair a bhí an toit caitte ag Aodh, sheas se tamall ag amharc ar an bhinn. “ní deanfaidh e dearmadh go brath ar rud a tharlaigh domh oidhche amháin ag an bhinn seo,” arsa seisean. “Agus caidé tharluigh duit?” arsa mise. Agus shíos an scéal a d’innis Aodh damh).

An Ceol ins an Bhinn
    “Oidhche amháin fa thuairim da fhichidh bhiadhain ó shion bhí mé féin agus fear eile as baile sagainne tá sé marbh anois, go deanaigh Dia trocaire air - amuigh ag iasgaireacht sgádan. Cuarach a bhí againn, oidhche breag geal i mí na Lughnasa a bhí ann, agus bhí an t-adh orainn an oiche sin cionnas go bhfuair muid lán an chuaraighe de sgádainibh. Fuair
    Éamonn Mac Dhúrnáin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)