Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

Ar an leathanach seo

1. Chleachtuightí mórán sean-nósanna Lá Bealtaine i bhfad ó shoin agus chleachtuightear mórán go fóill. An lá roimh Lá Bealtaine cruinnightear mórán bláth roimh luighe gréine agus cuirtear suas crann Bealtaine an lá in a dhiaidh sin. Geibhtear crann mór fada agus cuirtear ins an charn-aoiligh é. Geibhtear na blátha agus cuirtear ar an chrann iad. Ceangailtear iad le córda agus bíónn sé go h-álainn.
    Cuirtear suas altóir Bealtaine fósta, geibhtear mórán blátha, cros agus dealbh na Maighdine Mhuire. Cuirtear bosca deas ar an delbh, agus éadach bán air. Cuirtear na blátha, an dealbh agus an chros air. Bíonn an altóir annsin go dtí an lá deireannach de mhí Bealtaine.
    Oidhche Bhealtaine nuair atá na blátha cruinnuighthe, scaptar mórán bláth ag achan