Scoil: Más an Easa (C.) (uimhir rolla 14776)

Más an Easa, Co. Dhún na nGall
Máire Ní Cholchuin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gcearc annso racfas ‘na seacht lá. D’éirigh Cuchulann agus chuir sé air a chuid éadaigh agus chuaidh sé ag cailleach na gcearc agus d’iarr sé iasacht an bháid uirthi agus dubhairt sé go bhfuigheadh agus fáilte. Chuir sé achan rud i n-órdughadh agus chuir sé biadh seacht lá ar an bhád agus ar shiubhail leis.
    Nuair a bhí sé seacht lá ag seoladóireacht bhuail sé isteach ar oileán a bhí ann.
    Cheangail sé a bhád do’n chloich agus d’imtigh sé fhéin ag siubhal fríd an oileán. Ar deireadh chuaidh sé isteach i dteach a bhí ann agus chá rabh an dhuine annsan ach seandhuine. Bheannuigh sé do Cuchulann, agus bhí iongantas mhór ar Cuchulann. “Ná bí iongantas ar bith ort adeir sé, ná bhí aithne agam-sa ar an méad a tháinig romhat. D’innis sé do Cuchulann goidé a gnaithe chun oileáin. “Tcím arsa’n sean-dhuine. Is iómdha gaiscideach a ghoir oidhche agam ar an tsiubhal ceadhna bhfuil tusa air. Tá’n dá ghaiscideach ag an fear san a bhfuil an cailín aige is fearr ins an domhan agus tá’n bheirt ar gárda amuigh ag an geafta, agus fear ar bith a chuaid
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0302: The Ogre's (Devil's) Heart in the Egg