Scoil: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (uimhir rolla 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Dhún na nGall
Áine Ní Dhochartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus rinne siad a ndicheall gan leigint dó dhul isteach ar an oileán. Bhí siad a dhul a mharbhadh go fíor nuair a d'iarr sé spás ortha seasamh ar an chladach agus nuair a chuaidh sé amach chuir sé brat ar an talamh agus thug sé amach a leabhar agus chuaidh sé a léigheadh.
    D'iarr sé cúig bomaite eile spás le léigeadh agus dubhairt siad go dtabharfadh siad sin dó. Nuair a bhí an cúig bomaite thuas thoisig an brat a' spréidheadh. Thoisigh siad a theicheadh roimh an bhrat acht spréidh an brat gur chuir sé iad uilig go léir amach leis na creagacha (carraigeacha) agus leis na beanntracha, beithidhigh fiadhanta agus cúanna fiadhanta agus uile.
    Bhí cú nimhe amháin ann agus dhe mhéid an eagla a bhí air
    Nuala Bean Uí Ghallchobhair