Scoil: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (uimhir rolla 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Dhún na nGall
Róisín, Bean Mhic Suibhne

1. Scéilíní

Bhí cailín aimsire nua sa teach agus bhí an mhaighistreás do mhúineadh dí cionnus í féin d'iomchar.

Bhí cailín aimsire nua sa teach agus bhí an mhaighistreás do mhúineadh dí cionnus í féin d'iomchar. "Seo an dóigh chun dul síos an staidhire arsa sise. Díreach agus í ag a bharr do bhaineas truisle aisti agus thuit sí síos na staidhire ar a cinn go dtí an bun. Síos leis an cailín aimsire 'na diaidh. "O, a mhaighistreás," arsa sise, "ní oireann an an áit seo dom in aon-chor. Tá sé ró-dhainséarach ar fad dom' leithéid-se."
    Fear bocht a bhí tinn, thainig an dochtúir chuige agus d'fág sé buideal aige. "Seo duit," arsa an dochtúir, "agus ól lán spúineóige as in diaidh gach beile."
    "Go raibh maith agat a dhochtúir," as san fear bocht, agus an gcuirfidh tú an béile chugam comh-maith.
    An Buachaill. "A dhaidí, tabhair pinginn dom, más é do thoile."
    Daidí: Tá tusa ró-mhór anois le bheith ag déirig ag iarraidh pingne."