Scoil: Ceathramhadh Ceanainn (C.) (uimhir rolla 10842)

An Cheathrú Cheanainn, Co. Dhún na nGall
Róisín, Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Bhí manistir ag Naomh Colmcille istoigh i n-oileán Toraigh agus ní rabh cros ar bith aige fá na choinne. Lá amháin tháinigh sé fhéin agus a chuid manaigh amach as Toraigh agus chuaidh siad suas go taobh Mucaise agus bhí cloich mhór annsin agus gheárr siad cros mhór aistí. Caith siad seachtmhain ag gearradh amach an cros. Nuair a bhí an cros gearrtha aca bhí sí ionntach mór agus chá rabh fhios aca go dté an doígh a dtabharfadh siad an cros anuas agus fuar siad ocht chrann mhór agus chuir siad an cros na luighe ortha.
    Nuair a tháinig siad anuas fhad le Raiththe thoisig sé a chur agus chuaidh siad isteach ag naomh Fionan. Rinne Naomh Fionan dinnéar mór réidh dóbhtha. Nuair a bhí a dhinneár ithte ag Naomh Colmcille smaointig sé gur fhág sé a phortas thúas ag taobh Mucais. Dubhairt manach do chuid Naomh Fionan go rachadh sé suas fá na choinne. Chuaidh sé suas agus chonnaic sé éan mór na luighe ar an portas ag congháil an fearthainn uaidh. Tháinig an manach anuas agus thug sé an portas do Naomh Colmcille agus bhí Naomh Colmcille go sásta sin leis gur dubhairt sé leis go dtabharfadh sé rud ar bith do a d'iarradh sé agus chá rabh fhios ag an manach caidé an rud
        1. naoimh
    Ráith, Co. Dhún na nGall