Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

a shean léim.
    Bhí Labhrach na loinc bliadhain go leith 'na luighe faoi dhó o'n curaidh Ón crogach gníomhtha glain 'gus níor codhluigh sé ariamh an oidhche slán. Ó bain an sgian leis na sgamhain
  2. Murchadh beag na Cruite.
    Bhí sin ann agus is fada ó bhí nuair a bhí na Ó Domhnaill na n-uachtranaí ar Dhún na nGall bhí fear clásal aige ar a dtugtaoi Murchadh beag na Críte agus bá é a fear clásal a bhfearr in Éirinn é. Bhí sé pósta agus bhí bean an gasta aige.
    Fuair a bhean searbhoghantaidhe de cuid Ó Domhn[aill?] darbh ainm Maghnus le éagcaor a dheanamh ar Mhurcadh agus rinne sé sin. Lá amháin go goirid na dhiaidh sin tháinig Ó Domhnaill agus d'iarr sé ar a chuid searboghantaidhe uilig cruinniugh isteach i bhpeúrc mhóir os choinne an cháislean. Bhí an-iongant[as?] ortha uilig agus thosaigh siad uilig ag fiafruigh de a chéile caidé a bhí deanta cearr acu.
    D'fiafruigh a comhraduidhe do Magnus an ra[bh?] fios aige caidé a bhí cearr agus agus dubhairt Magnus leo