School: An Sraith Mhór (roll number 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal (continued)

Bhí Maghnus Ó Maoileagan agus a mhathair na gcomhnaidhe ar an Mhín Mhóir. Ag bun bhaile Mhaghnus bhí braoighean daoine beaga agus achán oidhche Shamhna ba gnathach lé Maghnus dul na braoighne agus bhíodh oidhche mhór aige leis na daoine beaga.

nGleanntaí agus ón lá sin go dtí an lá indiú níor h-athrughadh an sagart pharóiste as na Gleanntaí.
  2. Sgéal
    Bhí fear na chomhnuidhe i mBárr A Gaoith uair amháin air a dtugtar Padruig O Braonan. Ba gnathach leis a beith ag deanamh cliabh agus ndíol. Tráthnóna amáin d’imthigh sé a bhaint slathacha. Tháinig ceo air agus ní rabh sé ábalta a bhealach a dheanamh na bhaile. Shuidhe sé síos ar ualach na slatach a bhí baint aige.
    Chonnaic se solus beag giota uatha agus tharraing sé air, bhí teach annseo agus cuaidh Padraig isteach ann. Ní rabh duine ar bith istoigh ach sean bhean agus sean duine, agus cuir siad fáilte roime Padruig Ó Braonán as Bárr A’ Gaoith, agus d’iarr siad air, suidhe.
    D’fiafruigh an sean duine do an rabh sgéal ar bith