Scoil: An Sraith Mhór (uimhir rolla 15208)

An Srath Mór, Co. Dhún na nGall
Brighid Ní Ghaodhchain

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean agus bhí mac amháin aici. Ní rabh acu acht bhó amháin agus ba ghnáth léithe dul na coilleadh achán lá.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus bheirfidh mé cuid acú duit”. Annsin dubhairt an fear nach rabh cnodhanna ar bith a dith air acht nuair a dubhairt tú “geall ar Dhia leig damh leigfidh mé duit”. Anois tá mé dul a inns sgéal duit. Shíos fáoi leac na teinidh ins an t-seomra seo tá airgead cúrta agus tigh leat innseo dó mo mhach go bhfuil sé ann”. Dubhairt an gasúr na gcreidfeadh an mac é. Chuaidh an fear síos na t-seomra agus fuair páipear agus peann agus sgríobh sé achan rud síos. Annsin d’imtigh sé. Ar maidin nuair a tháinig an fear arais sgairt sé amach anbhfuil tú beo. Dubhairt an gasúr “tá mé beo agus beo go maith”. “Maith thú” arsan fear eile. Nuair a tháinig sé isteach thosuigh an gasúr ag innse an sgéal, acht ní creidfeadh an fear é, “bhal arsán gasúr” [téigh]? síos na t-seomra agus t-cídfidh tú”. Chuaidh an fear síos agus chonnaic sé an giota pháipeir na luighe ar an tábla. Thóg sé é agus léigh é. Dubhairt sé leis an gasúr anois “beirfidh mé dhá céad phúnta dhuit agus teach bréagh”.
    Nóra Ní Ghallobhair
    Máire Bean Eadhmon Uí Ghallobhair