Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí stócach ann fad o shoin darbh ainm do Eamonn Óg. Bhíodh sé i gcómhnuidhe sa’ chnoc leis féin. Lá bréagh samhraidh amháin, chuaidh sé ‘na chnuic, agus chuaidh sé amach ‘na fairrge. Shuidh sé síos agus thuit sé ‘na codhladh.
    Bhí sé ‘n-a chodhladh annsin agus tháinig bean fhad leis agus mhusgal sí é. D’iarr sí air ghabhail abhaile agus d’éirigh sé ‘na seasamh agus d’amharc sé thart. Bhí sgaifte mór sidheoga ag teacht anios an ált, ag tárraing air. Chuaidh an bhean síos fhad leobhtha agus dubhairt sí, “Pilligidh, Pilligidh, tá sé seo faoi mo chomairce”.
    Phill siad agus bhain Éamonn Óg an baile amach comh tiugh agus thiocfaidh leis. Baisteadh Fóchar Eámoinn Óig ar an áit sin o shoin.
    Brian Ó hEigheartaigh
    Teileann, Co. Dhún na nGall