Scoil: Mín na Croise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire C. Ní Choileáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí sin ann agus is fada ó bhí. Bhí beirt fear na gcomhnuidhe le chéile agus Murchadh Beag agus Murchadh Mór a bheárfaidh ortú. Oidhche amháin tháinig Murchadh Mór isteach agus pláta mór súbh craobh leis agus d’fág sé an súbh craobh ar bhárr an dreisiúr agus chuaidh i luighe. D’éirigh Murchadh Beag i lár na h-oidhche agus d’ith sé an subh-craobh agus nuair a mhuscail Murchadh Mór ar maidin, bhí sé ar mire.
    “Mise imbannuigh a Mhurcaid Bhig go gcuiridh mé múineadh ort an iarraidh seo” arsa Murcadh Mór agus d’imthigh sé leis a chuartughadh slaite.
    Caidé atá ‘dhith ort arsa’n t-slat. “Slat a sgiúrfas tón Murchaidh Bhig a d’ith mo chuid súbh-craobh aréir”. “Ní bhfuigh tú mise” arsa’n t-slat “go bhfuig tú tuagh a gheárrfais mé”.
    Tuagh a gheárrfadh slat
    Slat a sgiúrfadh ‘tón Mhurcaidh Bhig