Scoil: Gleann Sál (uimhir rolla 12627)

Gleann Sál, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Ceithearnaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean an fadó agus, bhí aon mhac amháin aicí, dar b'ainm Mánus. Bhí a athair caillte, agus ní raibh aon tslighe bheatha acú. Bhíodh an mháthair ag cniotál. Aon lá amháin bhí dosaen stocaí ag an mháthair, agus dubhairt sí lé Mánus a dhul ar an margadh leis na stocaí.
    Cé mhéid a iarras mé ar na stocaí arsa Mánus; an phingin is aoirde ar an Aonach, arsan mháthair.
    Bhí sé ag déanmh cithe báistighe núair a bhí sé ag dul ag imtheacht, tabhair leat an clóca tá crochta ar chúlaibh an dorais, a deir an mháthair leis. Thug Mánus an clóca leis.
    Dimthigh leis nua gur shroich sé carraig mhór, nuair a chonnaic Mánus an charraig bhocht dá fliuchadh ghlac sé truaigh de'n charraig. Is bocht an rud a bheith go do fhliuchadh a chréatúir arsa Mánus leis an
    Seán Seóighe
    An Choill Mhór, Co. Mhaigh Eo