Scoil: Gleann Sál (uimhir rolla 12627)

Gleann Sál, Co. Mhaigh Eo
P. Ó Ceithearnaigh

Sa tseanaimsir bhí rí ann agus bhí triúir mac aige.

Sa tsean aimsear bi ri an agus bi triur mac aige. Ceap an ri go mbead troid ann nuair a bead se fein caillte ag feacaint cia acu a bead ina ri. Do glaod se cuige ar na triur mac la agus seo e an rud a dubairt se. A Clainn ar seisean Ta fhios agaib go bfuil mise ag druidim i naois. Caitfead me gac reidteac a déanamh an fad is ta me beo. Deanad me an margad seo lib. Cuiread me sib triur ar fud an doman ag lorg mna ag an te a tabarfad an bean is deise os mo com is aige a beas an riogact. Act eistid arsan ri ni mor do gac duine a bead annseo im fiadnuise agus a bean leis i gceann da bliadain agus da la. Dimtigeadar leo. Scaradar leo ag an gcros botar. Cuaid an mac ba sine soir agus glac an dara mac siar. Direac ar agaid a cuaid an mac dob oige is iomda mile mile faid? den botar a cur se de agus is iomda bean uasal a casad air act ni faca se aon bean a bead satac doigamail le tabair os comair an ri. Bi an bliadain ag sleamnugad tart agus deirig se go iminideac. Biod se ina suid go moc ar maidin agus dfanad se ar an mbotar go dtagad na realtoga amac sa speir agus sin a rab do mait do ann. Ni feidir cur sios ar gac gad da ndeacaid se trid. Oidche amain da rab se amuig nios deireannaig na mar ba gnatac leis deirig stoirm. Seid an gaot go h-uatbasac agus tosaig an baistig igh chlagarnaig anuas anuas air. Fliucad go croiceann e ac gab leis an botar go staonadh. Fa deirid chonnaic se solas. Rinne se air Ceard a beith ann act dun aisteac dun nac bfaca se a leiteid a riam roime sin. Phalas oir
    AT0402: The Mouse (Cat, Frog, etc.) as Bride