Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    iarrain. Nuair a fhuaruigheann an t-iarrain cuirtear san teine airís é go dtí go mbiónn sé go h-an-dearg airís. Tógtar amach é agus ghearrtar stríoc ar dhá thaoibh de. Leis an órd agus an síseal a deántar sin fosta Polltar an chruid annsin i gcoir na tairgní. Tá an chruidh réidh annsin Gníthear cos an bheachaigh a glanadh annsin. Biónn altán sginne ag an gabhainn i gcoír na h-oibre seo. Bíonn ráspa aige fosta agus glannan sé ar siubhail cuid mhaith den chrúbh.
    Triallann sé annsin an chruidh ar an chois go bfeicidh sé an bfoíreann sé Cuireann sé sa ghríosach tamall eile é agus ghní deisiú ar bith bhiónn riachtanach air. Tógtar an chruid dhearg the i dtólamh le[?] bior atá i gcoír na h-oibre Tógann an gabha annsin cos an bheacaigh isteach i laír a dhá chos s'aige fheín
    Seán Ó Gallchobhair
    Tommy Mac Caisleán