Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Giota de Dheilín na mbacach
    Dá gcastaí bean lom leisgeamail orm idir eadradh agus am breicfeasta, a deirfeadh liom a bó blighte, preátaí bainte, bainne ag an tseasga, ná bliocht ar na cearca, bhuailfinn buille uirthí de'n chlitear, de'n bhlightear, de'n chliach mhór, de'n bhata críon cam, a bhainfeadh cainnt agus coightheacht na hóir aistí.
    Éirigh a bhean a tighe is ná craithfidh Dia do chroidhe, Tabhair damh léim gurrfhiadh dín im bheag súilineach bhuidhe atá i gcionn a tighe le seacht mbliadhna a'gabhail de'shúile ag iarraidh ithe. Eirigh a bhean a'tighe ó ná habair liom mar dubhairt an droch bhean indé- ná hith an t-arán briste agus ná bris an tarán slan, ná codlaigh dhá oidhche i na dteach amháin, ar eagla's go dtógfadh droch rud ar bith leis thú, mar thóg an tiolar fad ó an t-éan ó'n chirc bháin.
      1. filíocht
    Anna Ní Fhioruisge