Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Deilín na nBacach
    An bacach a'teacht go dtí an doras:-
    Go mbeannuighidh an Rí agus Pádraic annseo. Colmcille agus Eóin baiste, Peadar agus Pól do chomhluadar a bhean a'tighe. Ta mise a'teacht leis na trí gara is fearr a thainic i dtír in aon áit ariamh- na gara guidhe, na gara paidreacha agus na gara beannachtacha Dean an deirc mar ndúil gurab é cuideachas leat ar mhuir agus ar thír, in domasach agus i gcréafóig, ar sráid agus in gárraidh mar ndúil go mbéidh do thobaiste ar an bhothar cham, ar an leic sin thios Mhic Donnchaidh mar bíos an crann a bíos críon ar maidín agus úr'ghlas tráthnóna.
    Deirc ar an fhear ná'r chuir anuraidh agus ná'r bhain i mbliadhna, gan cur earraidh gan baint fóghmhair, gan bean, gan clann, gan luth, gan luthghair, gan láthair gan mháthair.
    arsa bean a tíghe:-
    Níl annseo acht trí sramaidí gamhacha, trí sramadaigh cait a diúl ortha. Ní indé, indiu no amárach a blíghtear iad acht ag an uair tráth agus ma fhanann tú le braon de gcuid bainne gheobhaidh tú é.
    An Bacach:- In áit a geasfaidhe caileach
      1. filíocht