Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

1. Sgeul-An Coinín
    Bhí bean ann agus bhí si ag coinneáil lóisteóir fir. Bheireadh sé féin isteach a chuid bidh agus dheanfadh bean a' tighe réidh dó é. Ba ghnáthach leis coinín a cheannacht gach oidhche Shathairn fá choinne é bheith aige le na dhinnear Dia Domhnaigh. Cor uair bheirfeadh an bean léi an coinín agus díosfadh sí fhéin é, agus deireadh sí leis an lóistóir gur ith an cat é.
    Oidhche Shathairn amháin d'imthigh an bhean a chuartannaigh agus smaointigh an fear go n-imreocadh sé cleas uirthí. Mharbhuigh sé an cat, Bhain an croiceann dé agus d'fág ar phláta é mar d'fágadh sé an coinín. Níor leig se dadaigh air le bean a' tighe. Thainic am dinneara lá ar na mbárach agus arsa sise leis an lóistóir,
    " D'ith an cat an coinín"
    " Chár ith a chroidhe" ar seisean "ach dith tusa an cat".