Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair nach raibh rothair nó gluaisteáin nó treántaí ann, chaitheadh na daoine siubhal, agus is minic a shiubhal siad thar ceithre scór míle costarnocht.
    Bá ghnáthach le muinntear na h-áite seo siubhal go Leitir-Ceannainn agus go Doire, agus leóga, ní shíleadh cuid aca móran de sin, nó théigheadh siad an aithghiorra, -amach bealach na Mucaise. Bhí fear as Caol-Druim darbh ainm Domhnall Ó Feardhaigh, agus bí gnoithe le deánamh aige i nDoire. Dfág sé an baile le h-éirghe gréine ar maidín agus é costarnocht, agus bhí sé 'san baile arais sul a dteachaidh an ghrian a luighe an lá ceadhna.
    Bhaist muinntear na h-áite 'An Girr-fhiadh' air, agus bhí an t-ainm sin air go bhfuair sé bás.
    Séamus Mac Giolla Easpuig