Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sgairt sé ar an bhuachaill agus chuir ceist ar raibh sé ag coimhead ar san ag ithe. Dubhairt an buachaill go raibh. "Goidé an chosamhlacht a bhí orm" arsa Oisín. "Tá" arsa'n buachaill bhí oiread uisge le do ghial agus chuirfeadh thart muileann. Ach go bé gur gheall me do Pádraic go dtabhairfinn na bhaile slán thú, mharhfainn thu. D'imthigh siad annsin na bhaile. Thug Oisín leis an cheathramha le táisbean do Phádraic nach bréag a bhí sé ag innse.
  2. Bhí gasúr ar an aifreann Domhnach amháin agus chuala sé an sagart a rádh ins an tSeanmóir go raibh bealach cam ag dul na bhflaithis. Nuair a fuair an gasúr amach ó'n Aifreann d'imthigh sé leis ar gach uile bhealach cam a casadh air, agus ag teacht na hoidhche chuaidh isteach i dteach bheag a bhí chois a'bhealaigh mhóir.
    Chuir muintear a tighe ceist air cá raibh se a gabhail. Dubhairt sé go raibh sé ar an Aifreann indiú agus gur dubhairt an sagart go raibh bealach