School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (continued from previous page)
    duine nach bhfaca a athair aríamh. Séideann an duine isteach i mbéal an té a bhfuil an galar béil air. Trí seideogai gach maidin ar feadh thrí lá i n-ainm an Athar agus an Mhic agus an Spioraid Naoimh.
    Fiolún saith no t-seithe.
    Tá dhá chineal fiolún seithe a thig ar pháistí; fiolun seithe dearg, agus fiolún seithe dubh. Leis an pháiste a leigheas a mbíodh fiolún seithe dearg air bheirtí 'Gin' dó. Ach d'áirigheadh na sean mná go n-itheadh caoirigh liubhearna a rabh léigheas ionnta. Mar sin dó chruinneochthai aoileach chaorach, d'fháisgidh i spanóg uisce é agus bhéarfaidh an sugh le h-ól dó'n té a mbíodh an fiolún seithe air. D'áirightí nach rabh leigheas an fhiolun seith dubh ach ródach a dheánamh air idir an dá ghualainn.
      1. cleachtas an leighis