Scoil: Gort an Choirce (uimhir rolla 11815)

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easbuic

a lastar na coinnle.
Chreid na daoine ins an t-sean aimsir go dteigheadh na h-ainmhidhthe i ngach boitheach ar an nglúine trí h-uaire ag an meadhon oidhche le onoir agus adhradh a thabhairt dó Íosa Críost. Ins an cheanntar seo níl iomrádh ar ainmhidhe ar bith seo a dheánamh ach an asal.

As m'eolas féin a sgríobh mé na cunntais seo ar féilí na bliana. Thug mé faideara cuid aca da gcur i ngíomh. Chualaidh mé féin chuid eile de na gnásaí ó am go h-am o bhí mé i mo ghasúr.

"Go mbeannuighidh 'n Rí agus Pádraig annseo Colmcille agus Eoin Baiste Peadar agus Pól agus do chomhluadar a bhean an toighe annseo. Tá mise teacht leis na trí gara is ferr a tháinig i dtír no i n-áit ariamh; na gara guidhe, na gara paidreacha agus na gara beannachta. Deán a déirc mar

(ní thugtar ainm)
Aodh Buinbheal Ó Dubhthaigh